Volgens kredietbeoordelaar Moody’s hebben Europese politici laten zien dat de bescherming van spaarders en andere schuldeisers van banken in Europa steeds minder voorstelt. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vond dat het een heffing op spaartegoeden van Europese spaarders in het Depositogarantiestelsel ondermijnt.

,,Deze quasi-onteigening van spaartegoeden brengt niet alleen het bankensysteem in Cyprus in gevaar, maar is een bedreiging voor het financiële systeem in de gehele eurozone”, zei de Duitse topeconoom PeterBofinger.

Europese aandelenbeurzen

De Europese aandelenbeurzen waren de hele dag in de ban van het besluit om spaarders mee te laten betalen. Vooral financiële fondsen moesten het ontgelden. De waarde van de euro daalde.

Ook politici waren zeer kritisch over het reddingsplan van de eurolanden onder voorzitterschap van de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De Russische president Vladimir Poetin noemde de heffing op spaartegoeden ,,oneerlijk, amateuristisch en gevaarlijk”. Russische banken en bedrijven hebben miljarden op Cyprus gestald.

D66

In Nederland eiste D66 opheldering over de maatregelen. ,,Normaal gesproken zijn spaargelden onder de 100.000 euro gegarandeerd'', constateerde Tweede Kamerlid Wouter Koolmees. Hij wil weten wat de effecten zijn voor onder meer Spanje en Portugal, waar mensen zich nu ook zorgen gaan maken over hun spaargeld.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, Dijsselbloems voorganger als voorzitter van de eurogroep, had geen begrip voor het besluit. Hij waarschuwde voor het verlies van vertrouwen bij burgers.

Gesloten

Ondertussen is op Cyprus de rust nog niet teruggekeerd. Banken blijven dinsdag en woensdag nog gesloten voor het publiek. Dat moet voorkomen dat mensen massaal hun rekeningen leeghalen. Het parlement van Cyprus stemt dinsdag over het reddingsplan, nadat dat maandag was uitgesteld wegens alle commotie.

De eurogroep deed maandagavond een concessie en gaf Cyprus ruimte om met de percentages van de heffing te schuiven. Dat betekent dat rekeninghouders met minder dan 100.000 euro een lagere heffing kunnen verwachten dan de 6,75 procent die oorspronkelijk was afgesproken. Grotere spaarders gaan daardoor waarschijnlijk meer betalen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl